Mitt navn er Erik-André Harr, 30 år gammel norsk urmaker med svennebrev og WOSTEP sertifikat fra IHU Urmakarskolan i Sverige. Tenkte her å gi dere en liten presentasjon av skolen og litt av innholdet i utdanningen.
Erik-André Harr og skoleuret som ble laget første skoleår!
Skolen har eksistert i ulike former siden 1940 og ligger i dag i Motala, Östergötland. Dette er i dag en 3 årig yrkeshøyskole på 3 770 timer og er en partnerskole til den sveitsiske institusjonen WOSTEP, (Watchmakers of Switzerland Training and Educational Program).
Samarbeidet med WOSTEP kvalitetssikrer alt fra utrustning, pensum, klasserom og personale samt gir elevene mulighet til å erverve det internasjonalt etterspurte WOSTEP – diplomet, som ofte er et krav om man vil jobbe for de etablerte urprodusentene.
Første år på Urmakarskolan har hovedfokus på store ur. Her skal alle arbeidsmomenter som kreves for å produsere et pendelur beherskes og hver elev skal produsere et slikt. Her får hver elev et sett med hjul på aksler, fjærhus, hake og pendel fra den svenske urprodusenten Westerstrand. Vi fikk også opplæring i hvordan disse delene produseres fra grunnen av men det ville kreve mer tid enn hva læringsutbyttet ville vært.
Av delene som skal produseres kan jeg nevne platiner med alle foringer, 4 verkpilarer, sperrehake, sperreskrue med ansats, viservekselhjulstolpe, 4 blånerte skruer, 4 muttere, visere, visermutter osv. Alt skal ha en tiltalende finish og elevene får velge selv hvilken form verket skulle ha. Tradisjonelle metoder og teknikker som saging, filing, dreining, herding, anløpning og blånering, samt bruk av verktøy som delningssirkel, foringsapparat og hjulfres skal beherskes til det fulle.
90% av utdanningen er praktisk arbeid, men elevene skal også ha full forståelse av det teoretiske rundt urmakeriet som matematikk, materiallære, handelslære, fagspråk, kultur/stilhistorie, teknisk tegning osv.
Det er de to siste årene på skolen at fokuset rettes mot lommeur, armbåndsur og avanserte armbåndsur. Her skal det dreies opptrekksvelle, balansevelle og avholdes prøver i løpeverk, spiralinnregning (der eleven monterer balansehjul på velle, lager og bøyer innerkurve/ytterkurve på råspiral, regner inn frekvens og monterer dette i verk.), dynamisk og statisk avveining av balanse osv. Verkene som benyttes i undervisningen er blant annet ETA 955xxx, ETA 6497, ETA 2824, ETA 2892, ETA 7750, ETA 7753, Lemania 1861, Frederic Piguet 1180, Vulcain Cricket med flere.
Nå er denne skolen så rik på innhold at man hadde kunnet skrive en hel bok om dette. Anbefaler de som måtte ønske å lese mer om skolen å besøke deres hjemmeside som er: www.urmakarskolan.com
Ellers er jeg på utkikk etter jobb for tiden, så om noen skulle ha tips eller være interessert i å ansette er det bare å ta kontakt på:
E-post: erik_harr@hotmail.com
Eller
Tlf: 97182594
Med vennlig hilsen Erik-André Harr