Gerber på Inspiria

Paul Gerber fikk se det Astronomiske uret nr. 3 i Sarpsborg til Rasmus Sørnes!

Mandag 30. oktober fikk Paul Gerber fra Zürich anledning til å besøke det mest kompliserte ur som noen gang er laget i Norge. Uret kommer til neste år å bli sentralt utstilt i Vitensenteret Inspiria i Sarpsborg. Det er derfor meget viktig at en av verdens mest anerkjente urmakere kastet glans over uret vi i Norge er så stolt over å ha.

Ur nr. 4 har i mange år vært i USA som «det mest kompliserte ur i verden i moderne tid», og ur nr. 3 i Sarpsborg er minst like komplisert. Gerber ble mektig imponert over hva Sørnes har greid å få til og gjorde klart uttrykk for dette. Artikkelen fra Sarpsborg Arbeiderblad er gjengitt nedenfor.

Verdensberømt urmaker hyller astronomisk ur på Inspiria
Av Vetle Granath Magelssen – Publisert:31. oktober 2017, kl. 05:54

Den verdensberømte urmakeren Paul Gerber fra Sveits mener at Sørnes-uret, Sarpsborgs og Borgarsyssels store stolthet som er plassert på Inspiria Science senter er et ekte mesterverk.

– Uret er fantastisk og framstår som en komposisjon med mange elegante detaljer, forteller urmaker Paul Gerber til Sarpsborg Arbeiderblad.

I helgen avholdt Fagurmakerne Norge (FUN) et faglig seminar på Comfort Hotel Runway på Gardermoen. I den forbindelse hadde urmaker Erik Ødegaard fra Sarpsborg invitert den verdensberømte urmakeren Paul Gerber på besøk til Norge for å holde foredrag under seminaret.

Uret kan minne om et orkester, som består av mange ulike instrumenter. Det er imponerende hvordan samspillet mellom de ulike delene kan få alt til å fungere.

Mandag formiddag besøkte de Inspiria Science Senter hvor den mest kompliserte og avanserte astronomiske uret, bedre kjent som Sørnes-uret står plassert.

Anerkjent klokkereparatør
– Gerber er en av verdens dyktigste urmakere, og han har gjennom hele sitt liv i bransjen vært til stor inspirasjon for urmakere over hele verden, sier Erik Ødegaard.

ELEGANT: Paul Gerber (t.h.) var veldig begeistret for det berømte Sørnes-uret. Foto: Vetle Granath Magelssen

Gerber er utdannet urmaker og rhabileur (klokkereparatør journ.anm.) fra Sveits og har gjennom mange tiår vært en av de mest anerkjente og beste urmakerne i Sveits. Gerber står blant annet bak verdens minste veggur, verdens mest kompliserte armbåndsur og Fabergé Egg.

I helgen besøkte han Norge for første gang.

– Paul og kona bodde hos meg fra søndag til mandag, og jeg ønsket å vise ham den spesielle klokka som står på Inspiria. Han ble mektig imponert over den, og jeg mener det er en stor begivenhet at han tok turen til Sarpsborg, påpeker Ødegaard.

Historisk urverk
Det er rundt 25 år siden Sørnes-uret ble dratt fram fra glemselen. Erik Ødegaard var med og hentet det, der det sto nedstøvet i en kjeller på Jeløy. Uret ble den gang plassert på Borgarsyssel Museum, før den ble flyttet til Inspiria Science senter i 2013. Elektriker og bygdegeniet Rasmus Jonassen Sørnes (1893 – 1967) bygde det første uret i 1935, som var ferdig i 1937, og det fjerde og siste ble ferdigstilt like før han døde i 1967.

– Jeg er imponert, understreker Paul Gerber, om Sørnes-uret.

– Uret kan minne om et orkester, som består av mange ulike instrumenter. Det er imponerende hvordan samspillet mellom de ulike delene kan få alt til å fungere, legger den berømte urmakeren til.

Ønsker å flytte uret
Det kompliserte astronomiske uret etter Rasmus Sørnes ble flyttet til Inspiria i forbindelse med ombyggingen av administrasjonsbygget på Borgarsyssel Museum i 2013.

– Uret eies av Borgarsyssel Museum, og Inspiria har avtale med oss om å beholde uret fram til 2020, forteller Mona Beate Buckholm Vattekar ved Østfoldmuseene til Sarpsborg Arbeiderblad.

KUNST: Rasmus Sørnes har bygd fire ulike astronomiske ur. Det ene eies av Borgarsyssel Museum og står plassert på Inspiria Science Senter på Grålum. Foto: Vetle Granath Magelssen

Innen sommeren 2018 håper senteret på Grålum å lage en helt ny utstilling i tilknytning til Sørnes-uret, slik at både skolebarn og voksne som besøker Inspiria, vil få mulighet til å se det unike uret enda tydeliggere enn slik den står i dag.

– Planen er å flytte uret fra sin nåværende plass på Inspiria og fram til hovedinngangen i samme bygg slik at alle besøkende får sett bedre, avslutter Buckholm Vattekar.


SØRNES-URET
· Verdens mest kompliserte og avanserte astronomiske ur er norsk og bygget av Rasmus Jonassen Sørnes fra Sola på Jæren.
· Eies av Borgarsyssel Museum, men står plassert på Inspiria Science Senter frem til 2020.
· Uret er svært komplisert, og kan med sine mange tallskiver, visere og andre innretninger gi opplysninger om sol, måne, planetene og stjernehimmelen.
· Sørnes bygget fire ur, og den første ble påbegynt i 1935.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.