22 år gamle Christer Torp tar over urmaker-virksomheten etter Erik Ødegaard (73), som til høsten trekker seg tilbake og blir pensjonist.
Tekst og foto: Vetle Granath Magelssen, Sarpsborg Arbeiderblad
– Jo mer jeg lærer, jo mer innser jeg hvor lite jeg kan. Det er et veldig stort og flott fag, som man aldri vil bli ferdig utlært i, innrømmer Torp og ler. -Erik er utrolig dyktig. Det kommer til å bli store sko å fylle og jeg har fremdeles mye å lære.
Modig 22-åring
Torp er oppvokst i Høysand og fullførte for en knapp uke siden sin treårige bachelorgrad som maskiningeniør ved OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus). Når Erik Ødegaard (73) blir pensjonist i september, så står unggutten fra Høysand klar for å ta over livsverket i Karl Johans gate.
– Jo mer jeg lærer, jo mer innser jeg hvor lite jeg kan. Det er et veldig stort og flott fag, som man aldri vil bli ferdig utlært i, innrømmer Torp og ler.
– Men det er veldig moro det som skjer her nå. Det er modig gjort av Christer og jeg skal være hans mentor, tilføyer Erik Ødegaard.
Ødegaard har i flere år vært bekymret for urmakeryrket, som har over 400 år lange tradisjoner i Norge. Men med moderne virkemidler og en sulten nyutdannet maskiningeniør, har urmakermesteren tro på å redde håndverket før det dør helt ut. Den profilerte urmakermesteren ønsker å videreføre så mye kunnskap og erfaring han klarer til 22-åringen, slik at Torp får både spesialisert seg på ulike felt, og ikke minst får en bred kompetanse.
Dyktige læremestre
– Christer har flere fordeler med sin utdannelse, og i tiden framover må vi få mest mulig ballast på Christer. Skal vi ta vare på faget, så må retningslinjene overføres til de nye som kommer inn i yrket, sier Ødegaard.
22 år gamle Torp har siden juletider pendlet mellom Sarpsborg og Oslo én gang i uken for å gå i lære hos Urmakermester Erik Ødegaard. I helgen flyttet han hjem, og mandag hadde han sin første dag som lærling i fulltid. Parallelt med studietiden har Christer Torp også gått i lære hos Jon Lindstrøm, tidligere lærer ved urmakerskolen i Oslo. Lindstrøm beskrives som en dyktig urmaker og nær venn av Ødegaard.
– Blant hektiske dager som fulltidsstudent er det ikke alltid like lett å slippe alt man har i hendene og reise helt til Sarpsborg, da har det vært til stor hjelp at Jon har åpnet døren til sitt verksted i Oslo slik at Christer kunne være der og lære på kveldstid. Alle urmakere har sine egne triks og variasjoner av måter å gjøre ting på, så det å ha flere dyktige læremestere er helt klart en stor fordel, mener Erik Ødegaard.
Reparerer: Christer Torp (22) har for lengst innsett at en aldri kan bli ferdig utlært innenfor urmakerfaget. -Så lenge man husker at mekanikk bare er mekanikk, vil en stødig hånd og litt kløkt ta deg langt, sier Torp.
Siden 1972
Erik Ødegaard har drevet virksomhet i Sarpsborg siden 1972. Men historien til strekker seg helt tilbake til slutten av 1800-tallet. På et tidspunkt var det 53 urmakere i Østfold, og hele åtte forretninger bare i Sarpsborg. I dag er det kun Ødegaard og Torp igjen i sentrum, etter at Morten Karlsøen stengte dørene for et par uker siden.
Urmakerforretningen i Karl Johans gate går for å være et av Norges største klokketekniske senter for reparasjon og vedlikehold av ur. At Christer Torp tar over livsverket til Ødegaard til høsten, er han ikke bekymret for. Men litt krevende vil det nok bli.
Mekanikk er mekanikk
– Det er et overveldende stort fag, og ufattelig mye å lære. Jeg innser at man aldri kan bli ferdig utlært, men Erik har lært meg at dersom man er litt tålmodig og har rett innstilling er det er ytterst få problemer man ikke klarer å finne en løsning på. Så lenge man husker at mekanikk bare er mekanikk, vil en stødig hånd og litt kløkt ta deg langt, påpeker Torp.
Mekaniske klokker har mildt sagt hatt sin renessanse de siste årene, så det å ta vare på mekanisk kompetanse er essensielt for Christer, og urbransjen generelt, i tiden fremover.
Han er utrolig glad for støtten han får i Ødegaard og andre urmakermestre.
– Jeg er utrolig takknemlig for all den tid Erik, Jon og flere andre har lagt inn, og vil fortsette å legge inn for at jeg skal lykkes. Det er store sko jeg skal fylle, og jeg er innstilt på å måtte jobbe veldig hardt for å nå opp dit jeg vil, sier Christer Torp.
Sjeldent yrke
– Det er mange som er interessert i å hjelpe Christer til å bli så dyktig som overhodet mulig. Det å være urmaker er for mange like mye en livsstil som et yrke; noe flere sikkert kjenner seg igjen i andre yrker. Dessverre er det relativt få nye unge urmakere som kommer til, så for mange av disse erfarne ildsjelene handler det i stor grad også om å videreføre en arv; noe å være stolt av, understreker Ødegaard, som håper han kan være til god hjelp for Christer også som pensjonist.
– Jeg har jobbet i yrket i 55 år, så det er klart det blir vemodig. Men jeg håper jeg kan bidra og ikke minst være Christer sin mentor en god stund til, avslutter Erik Ødegaard.